Artikel Agoria Online: Sneller, groter, sterker en preciezer: Melotte investeert in nieuwe 3D-printer

02 Feb 2018

De shift naar 3D-metaalprinting gaf Melotte uit Zonhoven, dochter van de Picanol Group, destijds een tweede adem. 10 jaar later bevindt de precisieproducent zich nog altijd in de voorhoede van de technologische innovatie in België. Met de recente aankoop van een nieuwe industriële metaalprinter denkt CEO Peter Perremans alweer een stap vooruit.

Agoria Online

Een decennium geleden zag Melotte, fabrikant van metalen componenten en precisieonderdelen, in de nieuwe technologie een perfecte aanvulling op traditionele metaalbewerkingstechnieken zoals draaien, slijpen en frezen. Peter Perremans: “Op korte tijd werd Melotte meester van een baanbrekende technologie waar iedereen het over had. We printten protheses en dentale toepassingen, maar bijvoorbeeld ook brilmonturen, juwelen en accessoires.”

Peter Perremans: “Met onze nieuwe industriële metaalprinter blijven we inzetten op innovatie en boren we nieuwe markten aan”.

Nieuwe prospects

Maar 3D-metaalprinting opende ook andere, nieuwe deuren voor het Zonhovense bedrijf. Peter Perremans: “Plots konden we meer functies toepassen om op maat gemaakte, complexe geometrische vormen te produceren, precies daar waar onze traditionele methodes tegen hun grenzen aanbotsten. Zo konden we onze pijlen richten op heel uiteenlopende industrieën die voorheen terra incognita waren: elektronica, voeding, chemie, bouw ...”

1 + 1 = 3

En dat is wat Melotte vandaag doet: door 3D-printing met klassieke metaalbewerking te combineren vervaardigen de Limburgers steeds complexere metalen componenten. “We leveren ingewikkelde, industriële creaties af met de kwaliteit en sterkte van producten van klassieke makelij. En waar 3D-printen qua precisie soms steken laat vallen – door het smeltproces kan je niet tot op een 100e van een millimeter accuraat werken – kunnen wij de geprinte producten met klassieke bewerkingsmethodes nauwkeurig afleveren. Daarom produceren we nu ook andere zaken dan vroeger: terwijl er toen meer protheses en implantaten van de band rolden, zijn dat anno 2018 eerder onderdelen van industriële machines.”

Blijven innoveren

Net daarom is het voor Melotte prioritair om te blijven innoveren en investeren, dit keer in een nieuwe industriële metaalprinter. “De gloednieuwe machine heeft een groter bouwvolume, en dankzij een sterkere laserbron is hij ook inzetbaar voor moeilijk printbare metalen als aluminium”, stipt Peter Perremans aan.

“De 3D-printtechniek van Melotte werkt met poederlagen van verschillende materialen. Bij de wissel van bijvoorbeeld titanium op aluminium moet daarvoor bijna de hele machine gereinigd worden: een tijdrovend proces. De nieuwe printer zuivert zich een stuk sneller en efficiënter, en dat is minder banaal dan het klinkt: het resulteert in een flink verhoogde productiecapaciteit.”

Sectoren overtuigen

“Veel sectoren beseffen nog niet wat wij voor hen kunnen betekenen: hen moeten we nog intensiever overtuigen van de mogelijkheden van 3D-printing. Onze producten kunnen best groot of robuust zijn, of bestand tegen grote belasting. We hebben nog heel wat werk voor de boeg om die boodschap te verkondigen.”

“Naast nieuwe terreinen aanboren moeten we ook de komende jaren blijven vernieuwen”, blikt Peter Perremans verder vooruit. “3D-printen moet nog sneller en efficiënter. We moeten met nog meer verschillende materialen kunnen werken, en nóg complexere vormen produceren met dezelfde kwaliteit en nauwkeurigheid.”

Share this article: 
Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon