Melotte brengt kunst en economie samen dankzij 3D-printen

18 Dec 2018

3D-printen bestaat al een hele tijd, maar de laatste jaren kent deze techniek een grote opmars. Ook meer en meer kunstenaars zien de mogelijkheden van het 3D-printen. Voor een tentoonstelling in Pump House Gallery in Londen hebben de Belgische kunstenaars Vermeir & Heiremans met het bedrijf Melotte uit Zonhoven samengewerkt om kunst, technologie en economie samen te brengen. Melotte heeft voor de kunstenaars een titanium object geprint en werkte op die manier mee aan het project A Modest Proposal (in a Black Box).

Voor de solotentoonstelling van Vermeir & Heiremans A Modest Proposal (in a Black Box) in Londen (van 2 oktober tot 16 december 2018) was Melotte als specialist in 3D-printen de ideale samenwerkingspartner voor de kunstenaars. Melotte heeft voor hen de “Black Box” geprint. In de financiële wereld staat “black box” voor een complexe investeringsstrategie, uitgevoerd door computers. Het object dat de kunstenaars lieten creëren, bestaat uit een fijnmazig raster uit titanium waarop ook het logo van het project werd geprint: AMP. De constructie stelt op een abstracte manier Pump House Gallery voor, een Victoriaans gebouw in Londen dat wordt gebruikt voor publieke tentoonstellingen. Het metalen rasterwerk van het kunstwerk omsluit een USB-stick waarop het voorstel van een innoverend financieel model geüpload werd.

 “Kunst valt normaal niet onder de activiteiten van Melotte, maar voor dit project waren de technische uitdagingen enorm. Het printen van metaal gebeurt via een laser die stapsgewijs fijne metaalpoeders samensmelt. Door deze laagsgewijze productie kent 3D-printen een vrijwel ongelimiteerde designvrijheid. Veel designvrijheid en complexe modellen vragen wel een goede CAD-kennis en gaan ook gepaard met zware 3D-bestanden. Het vertalen van deze complexe 3D-bestanden naar laagsgewijze printfiles waren bij dit project de grootste uitdaging. Het 3D-printen is in normale omstandigheden een ononderbroken proces. Hier moesten we de nodige wijzigingen doorvoeren zodat de machine tijdelijk stopgezet kon worden om de USB-stick in het raster te steken. Nadien moest het printproces hervat worden om zo de resterende structuren rond de USB-stick te vormen”, aldus Bram Grandjean (Sales Project Manager bij Melotte).

Klik hier voor het volledige persbericht.

Share this article: 
Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon